+380 67 362 7772

+380 67 362 7772

У Києві команда однодумців створює вуличні таблички про українських діячів

У Києві команда однодумців створює вуличні таблички про українських діячів

Команда однодумців за допомогою вуличних табличок розповідає про історичних постатей України: у Києві розташували вже 51 інтерактивну табличку, а до кінця року їх має бути 77.

  Про проєкт «Стріткод» розповідає ШоТам.  

Як зʼявилася ідея табличок

Кілька років Наталя водила дитину в басейн на вулиці Дмитра Донцова й навіть не підозрювала, хто він… А тепер керує проєктом, який розповідає людям, на честь кого названі їхні вулиці. Завдяки їй у Києві зʼявилася 51 вулична табличка з інформацією про видатних українців. І це лише початок.

«Щоб люди все ж більше думали, більше замислювалися й бачили в просторі більше українського», — Наталя Демідова, проєкт-менеджерка проєкту «Стріткод».

Коли росія повномасштабно напала, Наталя зацікавилася історією власної країни. Дізналася про ідеолога українського націоналізму Дмитра Донцова, на честь якого назвали добре знайому їй вулицю. І надихнулася розповідати людям історії значущих постатей доступно та невимушено. Так зʼявилася ідея табличок, які б розповідали про людину, на честь якої названа вулиця.

«Як би було класно, якби поруч з адресним показником був QR-код чи ще щось типу того, щоб можна було легко просканувати й дізнатися більше про постать з назви вулиці», — Наталя Демідова, проєкт-менеджерка проєкту «Стріткод».

Наталя зібрала навколо себе однодумців: дизайнерів, ілюстраторів і менеджерів. Разом розробили сайт і макети табличок — технологічні та з українською душею.

«Мені дуже сподобалася ідея, і вже в мене народжувався план, як зробити сайт, щоб він був несхожим на вікіпедію чи щось подібне», — Марія Кравцова, керівниця UX\UI напрямку проєкту «Стріткод».

«Мене це зачепило тим, що це частина лагідної українізації, яка зараз проходить у нас. Я вважаю, що це дійсно важливо», — Віталій Забродський, член команди розробників платформи проєкту.

«Дуже цікава ідея — донести історію до людей простим, ненав’язливим і цікавим способом», — Катерина Дерксен, членкиня команди розробників платформи проєкту.

Почали з вулиці Грушевського

Проєкт підтримали в міській адміністрації, і невдовзі перші таблички з’явилися на вулицях Києва.

«Це були такі постаті, що вам не передати словами. Там читаєш про кожну і дух захоплює», — Наталя Демідова, проджект-менеджерка проєкту «Стріткод».

Почали з вулиці Грушевського. Далі — Стуса, Алмазова, Коновальця та Миколайчука. Серед табличок давніх історичних постатей є й сучасні герої: Роман Ратушний, Паша Лі, Саша Махов.

«Ми стараємося охопити центральні вулиці міста, тому що це важливо з точки зору туристів, гостей. Плюс також залучити райони, віддалені від центру, зокрема, лівий берег, райони компактного проживання киян», — Інна Крупник, голова ГО «Історична платформа», керівниця історичного напрямку проєкту.

На кожній табличці — авторська ілюстрація, заголовок, стислий опис та QR-код сторінки на сайті. А вже на сайті — інформація, хронологія подій життя та розкриття особистості постаті. На сьогодні по столиці встановили вже 51 табличку. З них дві зробили завдяки спонсорству місцевого барбершопу «Gentlemen`s Club».

До кінця року табличок буде 77

Проєкт можете підтримати й ви! До кінця року табличок буде 77, але й на цьому команда Наталі зупинятися не збирається. Підкорюватимуть вулиці не тільки Києва, а виходитимуть на всеукраїнський рівень.

«З нами вже зв’язалися органи місцевого самоврядування та представники історичної спільноти, зв’язалися з інших міст. Ми зараз домовляємося, як будемо масштабуватися Україною», — Наталя Демідова, проджект-менеджерка проєкту «Стріткод».